torsdag 6. mai 2010

Creative Commons


Har her lagt til eit utdrag av artikkelen til Hans M. Graasvold
Artikkelen er tidligere publisert i NFF-Bulletin i desember 2005


Hvorfor bruke Creative Commons?
Når et verk legges ut på Internett, er det – i mangel av klare anvisninger fra opphavsmannens side – opp til brukeren og hans skjønn å forsøke å forstå hvordan verket kan anvendes.

Hensikten med CC er å avhjelpe denne uklarheten ved å klargjøre for brukeren hvilken utnyttelse av verket som er tillatt, og dermed hvilken bruk som ikke er tillatt. Samtidig er det en uttrykt målsetning at CC-lisensiering skal gi økt og enklere tilgang til blant annet akademisk litteratur, billedmateriale etc., og derved stimulere til økt intellektuell produksjon. Løsningen er først og fremst designet for dem som ønsker å tillate gratis bruk av sine verk, gjerne med tanke på at andre kan videreutvikle dem, samtidig som det holdes fast ved kravet til navn- og kildeangivelse.

Hvorfor ikke?
CC-lisensene gir tillatelse til å bruke verket, og gi andre tillatelse til å bruke det på tilsvarende måte. Samtidig har brukerne ingen plikt til å orientere opphavsmannen nærmere om hva de foretar seg. Creative Commons Corporation har heller ingen forpliktelse til å overvåke bruk av CC-lisensierte verk. I praksis er det derfor umulig for opphavsmannen å føre noen kontroll med bruken av ens verk i det øyeblikk de er publisert under en CC-lisens. Det er ingen åpning i dagens CC-lisenser for at opphavsmannen kan reservere seg mot at det skapes avledede verk som er krenkende, f. eks. injurierende eller blasfemiske, eller ulovlige i henhold til norsk lov.

CC påvirker de etablerte kollektive ordningene
Kopinor krever inn vederlag for fotokopiering av litterære verk. Etter endringene i åvl. vil Kopinor også kreve inn vederlag for elektronisk kopiering av verk, typisk på Internett. Det er et vesentlig poeng ved Kopinors virksomhet at deres rett til å inngå avtaler om kopiering ikke er eksklusiv og at Kopinor ikke kan inngå avtaler om kopiering dersom opphavsmannen allerede har gjort det selv. Dersom opphavsmannen – f. eks. gjennom en CC-lisens – har gitt allmennheten en rett til å ta kopier av et verk vederlagsfritt kan ikke Kopinor kreve inn kopivederlag for denne bruken. For opphavsmannen betyr dette at han ikke kan gjøre krav på kopivederlag for den kopiering som gjøres av dette verket – for eksempel stipend fra Det faglitterære fond.

Artikkelen kan lesast i sin heilskap her.
Dersom du vil lesa bøker som handlar om CC, finn du nokon hjå bokkilden.no.
Les meir om CC hjå Creativecommons.org.

1 kommentar:

  1. Sysns presentasjonen var fiks - du fekk kombinert clippart-generatoren på ein god måte. Interessant artikkel forøvrig - bra at du hugsa å oppgje kjelde. OK lisensiering.

    SvarSlett